
fot. Krzysztof Klinkosz/ Polskie Radio Koszalin
Pstrąg w ziołach, babka ziemniaczana czy gołąbki rybne - to zwycięskie
potrawy w powiatowym etapie Kulinarnej Bitwy Regionów. W konkursie biorą
udział koła gospodyń wiejskich. Wyróżnieni autorzy w poniedziałek
w Koszalinie mieli okazję do przygotowań przed etapem
wojewódzkim.
Dyrektor koszalińskiego oddziału Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa Piotr Dziadul wyjaśnił, że dzisiejsze spotkanie pozwoli udoskonalić niuanse, na które jurorzy często zwracają uwagę. Jak podkreślił, ważny jest nie tylko sam smak potrawy, ale też jego strona wizualna. - Chodzi na przykład o ułożenie potrawy na talerzu czy jej właściwe przyozdobienie.
Koło Gospodyń Wiejskich Siemczynianki w Siemczynie przygotowało potrawę znaną już od XVII wieku. - 21 lipca 1655 roku rozpoczął się potop szwedzki. Trzy lata później hetman Stefan Czarniecki wypędził z naszych terenów armię wroga. Podczas postoju jego obozu w Siemczynie, został poczęstowany przez mieszkańców pstrągiem w ziołach. Do tej pory ta potrawa cieszy się ogromną popularnością - wyjaśnił sołtys Siemczyna Michał Olejniczak.
Koło gospodyń wiejskich Spore Babki ze Sporego przygotowało natomiast potrawę związaną z tradycjami rodzinnymi członkiń koła. - To babka ziemniaczana z sosem z prawdziwków, którą od dzieciństwa podaje się na naszych stołach. Babka jest prostym, ale też przepysznym daniem - wyjaśniła Katarzyna Klimek
Etap wojewódzki Kulinarnej Bitwy Regionów odbędzie się w listopadzie.
kk/zn
Posłuchaj
Katarzyna Klimek, Koło Gospodyń Wiejskich Spore Babki- 00:00:00 | 00:00:00
::
- 00:00:00 | 00:00:00
::
- 00:00:00 | 00:00:00
::