fot. pixabay.com
Nie od dziś wiadomo, że zdrowa, zbilansowana dieta pozwala uniknąć wielu dolegliwości i wydłuża życie. Nowe badanie naukowe, którego wyniki opublikowano w piśmie „PLOS Medicine”, pokazuje, że im wcześniej człowiek wprowadzi dobre nawyki żywieniowe, tym więcej lat zyska.
Kobiety stosujące zdrową dietę od 20. roku życia mogą wydłużyć swoje życie o nieco ponad 10 lat. Mężczyźni stosujący zdrowszą dietę od 20. roku życia mogą pożyć dłużej o 13 lat.
Najpierw warto przypomnieć, na czym według naukowców polega zdrowe odżywianie się. Chodzi o odstawienie przetworzonych produktów i ograniczeniu czerwonego oraz przetworzonego mięsa i jak najczęstsze jedzenie produktów pełnoziarnistych (kasze, komosa ryżowa, ryż brązowy, płatki owsiane, jaglane, gryczane), roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica, ciecierzyca), owoców i warzyw.
Do zbilansowanej diety warto również włączyć orzechy. Co można zyskać dzięki takiej diecie? To właśnie oszacowali norwescy naukowcy z Uniwersytetu w Bergen. Jeśli szukamy eliksiru młodości i długowieczności to został on właśnie podany na tacy.
Zespół badaczy z Bergen wyliczył, że gdyby kobiety zaczęły stosować się do zasad zbilansowanej diety w wieku 20 lat, mogłyby wydłużyć swoje życie o nieco ponad 10 lat w porównaniu do osób, które nie odżywiają się zdrowo. W przypadku mężczyzn zysk jest jeszcze większy - zdrowe odżywianie od 20. urodzin może przyczynić się do wzrostu długości życia o 13 lat.
Im później dokonamy zmian w nawykach żywieniowych, tym mniej zyska, ale badacze przekonują, że zmiany warto wdrożyć w każdym wieku. I mają na to dowód, bo przyjrzeli się, jak nowe nawyki żywieniowe mogą wpłynąć na kobiety i mężczyzn po sześćdziesiątce. Tu efekty są równie zadowalające i wynoszą kolejno osiem i prawie dziewięć lat. O przedłużenie życia o 3,5 roku mogą liczyć osoby, które zdrowe menu wcielą w życie w okolicy 80. urodzin.
Jeśli zatem zastanawiacie się, co zjeść na śniadanie, to dobrym pomysłem będą płatki owsiane z dodatkiem owoców i ulubionych orzechów. A robiąc kolejny obiad, sięgnijcie po kaszę, dodajcie do niej fasolę, soczewicę lub ciecierzycę oraz trochę świeżych warzyw.
PAP/sz