fot. Katarzyna Chybowska
Tradycyjnie przyjmuje się, że choinkę rozbiera się dopiero po święcie Trzech Króli, jednak wiele osób decyduje się na pozbycie się drzewka już po świętach. Co zrobić z żywą choinką, gdy po kilku tygodniach opadają z niej igły?

Okazuje się, że drzewka się smakołykiem dla kóz. Gospodarstwo Agroturystyczne Lubaczówka, w którym hodowane są te zwierzęta, chętnie przyjmuje świąteczne choinki.

- Kozy najbardziej lubią świerki, ale przyjmiemy także inne drzewka. Ważne jest tylko, by nie miały na sobie brokatu i żadnych pozostałości po ozdobach. Najważniejsze są witaminy, które jeszcze są w tych iglakach - mówi Magda Lupacz z gospodarstwa agroturystycznego.

Osobom, które zdecydują się na pozostawienie choinki w śmietniku, PGK Koszalin przypomina, aby nie tylko rozebrać choinkę z ozdób, ale też nie pakować jej w żadne worki, czy nie obwiązywać jej sznurkiem.

Zapraszamy do wysłuchania materiału Katarzyny Chybowskiej.

kch/aj

Posłuchaj

materiał Katarzyny Chybowskiej
  • 00:00:00 | 00:00:00
::