fot. pixabay.com
Kwarantanna narodowa z początku roku pokazała nam, że wielu z nas ma poważny kłopot z odżywianiem się, również np. „zajadając problemy”.
Niestety patrząc na wzrost zachorowań i komunikaty uprawnionych organów może czekać nas w niedługim czasie kolejna kwarantanna narodowa. Na pytanie jak nie zmarnować tego czasu i zainwestować w swoje zdrowe odżywianie odpowiedziała w rozmowie z cyklu „Zdrowie i natura” Mariuszowi Brokosowi dietetyczka Anna Jakubczyk z Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego im. J. Korczaka w Słupsku.
Przetworzone produkty w czasie izolacji towarzyszą nam bardzo często ze względu na łatwość ich przechowywania. Jaką więc żywność powinniśmy jeszcze unikać, żeby utrzymać pełną witalność?
- Ograniczamy dietę ze względu na wartości odżywcze. Nasz sposób odżywiania bardzo często zawiera cukier, tłuszcze nasycone, jemy również zbyt dużo słodyczy, żywności przetworzonej. Nie sprzyja nam również żywność ubogobłonnikowa, która odżywia nasze jelita. Zapominamy, że 70% naszej odporności wynika ze zdrowia jelit - powiedziała Anna Jakubczyk.- Pamiętajmy również o tzw. higienie psychicznej - dodała.
Dietetyczka wyjaśniła również, czym możemy zastąpić dania, które dostarczają nam małej ilości witamin, a dużej niebezpiecznych związków.
- Musimy sobie uświadomić, że jedzenie nie ma za zadanie dostarczyć nam nie tylko kalorii, ale też nasz odżywić i wzmocnić naszą odporność. Ważna jest suplementacja witaminy D i kwasów OMEGA 3 . Alternatywą dla chipsów, paluszków itp. mogą być orzechy, zaś dla produktów o niskiej wartości jak np. biały makaron, jego pełnoziarnisty odpowiednik - wyjaśniła.
Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy.
Audycji z cyklu „Zdrowie i natura” można posłuchać w każdy poniedziałek o godzinie 11.10 na antenie Radia Słupsk.
