fot. FB Gmina Mielno

Nadmorski kurort zamienił się w sobotę w stolicę polskiego ziemniaka. Wydarzenie, zorganizowane przez Urząd Miejski w Mielnie we współpracy z koszalińskim oddziałem Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, zgromadziło wielu mieszkańców i turystów, którzy wspólnie świętowali bogactwo lokalnego rolnictwa.

Uczestnicy mogli skosztować rozmaitych potraw z ziemniaka, od nowoczesnych wariacji kulinarnych po tradycyjne ziemniaki z parownika. Na kiermaszu można było zaopatrzyć się w regionalne produkty, a na scenie odbywała się „Bitwa na ziemniaki”, podczas której drużyny musiały przygotować trzy dania z ziemniaków i innych lokalnych produktów.

- To już druga edycja Kartoflady, czyli promocji lokalnych produktów na bazie ziemniaka. Mamy wielu gości z Poznania, ale także nasi sąsiedzi z Biesiekierza słyną z ziemniaka. To wszystko skłoniło nas, by pokazać go szerzej - że można z niego naprawdę czynić cuda. Dzięki naszym fantastycznym mistrzom kuchni właśnie tego doświadczyliśmy - podkreślił burmistrz Mielna Adam Czycz.

Wydarzeniu towarzyszyła rywalizacja okolicznych Kół Gospodyń Wiejskich w eliminacjach Bitwy Regionów, ogólnopolskiego konkursu kulinarnego promującego regionalne smaki i dziedzictwo kulinarne Polski. Jak zauważył Marek Gil, dyrektor koszalińskiego oddziału KOWR mieleńska Kartoflada doskonale wpisuje się w promocję polskich smaków. - Mam nadzieję, że wpisze się na stałe w kalendarz tej imprezy - dodał.

W Mielnie eliminacje wygrało Koło Gospodyń Wiejskich w Rusinowie. Już za tydzień finał wojewódzki Bitwy Regionów odbędzie się w Międzyzdrojach.

sk/zn

Posłuchaj

Marek Gil
  • 00:00:00 | 00:00:00
::
Adam Czycz
  • 00:00:00 | 00:00:00
::