
System żywienia w szpitalach ma się jednak zmienić. Nowe przepisy, które wejdą w życie 1 października, obejmą wszystkie podmioty wykonujące świadczenia szpitalne, Kluczowe zmiany to przede wszystkim wprowadzenie jednolitej nomenklatury i kodów diet, charakterystyk diet dla różnych grup pacjentów - dorosłych, dzieci, młodzieży, kobiet w ciąży i karmiących - a także szczegółowe wymagania dotyczące wartości odżywczej posiłków. Posiłki maja być przygotowywane na podstawie jadłospisów opracowanych przez dietetyków. Jadłospisy mają być urozmaicone, zgodne z aktualną wiedzą medyczną.
Równolegle wprowadzone zostaną mechanizmy kontroli. Placówki będą zobowiązane do codziennego monitorowania jakości posiłków, weryfikowania zgodności z jadłospisem, przeprowadzania badań laboratoryjnych przynajmniej raz w roku oraz badania opinii pacjentów. Wszystkie te informacje - w tym aktualne jadłospisy - znajdą się w specjalnej zakładce „żywienie dla zdrowia” na stronach internetowych szpitali.
Nowe standardy będą obowiązywały również w przypadku korzystania przez szpitale z usług firm cateringowych.
Jak to wygląda w Szpitalu Wojewódzkim w Koszalinie? O tym rozmawialiśmy z dietetyczką z tej właśnie placówki Marleną Malińską.
Posłuchaj
rozmowa z Marleną Malińską- 00:00:00 | 00:00:00