fot. Laura Połczyńska/prk24

Jak skomponować zdrowe i smaczne śniadanie z lokalnych produktów? Ile cukru jest w napojach gazowanych? Jak zrobić zdrowe ciasteczka owsiane? O tym uczyli się dziś uczniowie klas 1-3 ze Szkoły Podstawowej w Tymieniu podczas pierwszych z cyklu warsztatów zorganizowanych Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa w Koszalinie.

Głównym celem zajęć jest zwrócenie uwagi na to, co jemy, oraz przekonanie najmłodszych do zdrowego odżywiania. Warsztaty są dostosowane do wieku i poziomu wiedzy uczestników.

Podczas dzisiejszych zajęć dzieci samodzielnie wykonywały prace kuchenne, a także brały udział w quizach wiedzy o zdrowym żywieniu. - Nauka z podręcznika czy kart pracy kompletnie do nich nie trafia. Dzieci muszą same tego doświadczyć, wtedy przekonają się, że to, co zdrowe może być naprawdę dobre - mówiła nauczycielka ze szkoły w Tymieniu.

Dorota Stawiszyńska z Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa w Koszalinie przyznała, że wydarzenie spotkało się z ogromnym zainteresowaniem ze strony szkół. Na sześć wolnych miejsc zgłosiło się aż 20 placówek.

- Zauważyliśmy, że istnieje duża potrzeba organizowania tego typu warsztatów. Cieszymy się z tak dużego zainteresowania ze strony nauczycieli. Mamy nadzieję, że będziemy mogli kontynuować ten program - dodała.

W trakcie zajęć wykorzystywane są lokalne produkty z Pomorza Zachodniego.

Katarzyna Chybowska/zn

fot. Laura Połczyńska/prk24
  • fot. Laura Połczyńska/prk24
  • fot. Laura Połczyńska/prk24
  • fot. Laura Połczyńska/prk24
  • fot. Laura Połczyńska/prk24
  • fot. Laura Połczyńska/prk24
  • fot. Laura Połczyńska/prk24
  • fot. Laura Połczyńska/prk24
  • fot. Laura Połczyńska/prk24
  • fot. Laura Połczyńska/prk24
  • fot. Laura Połczyńska/prk24
  • fot. Laura Połczyńska/prk24
  • fot. Laura Połczyńska/prk24

Posłuchaj

materiał Katarzyny Chybowskiej
  • 00:00:00 | 00:00:00
::