W „Wieczornych spotkaniach” porozmawialiśmy o popularnych „energetykach”. Co w tych napojach pobudza, a co może zaszkodzić? Czy potrafią uzależniać? Co dzieje się po ich połączeniu z alkoholem, a także jakie są różnice, gdy spożywa je młody i dorosły organizm?
W sklepach stoją tuż obok wody i soków w formie charakterystycznych, rzucających się w oczy kolorowych puszek, które kuszą. Wszechobecne reklamy obiecują natychmiastowy „zastrzyk mocy”, lepszą koncentrację i pokonanie zmęczenia. Co tak naprawdę kryje się w „puszce z energią”? Co dzieje się w naszym organizmie po wypiciu napojów energetyzujących, nazywanych powszechnie „energetykami”? Dlaczego coraz częściej sięgają po nie także dzieci i młodzież?
Z drugiej strony, rośnie także moda na naturalne wspomaganie, w tym adaptogeny roślinne, takie jak żeń-szeń, ashwagandha czy różeniec górski. Czy one rzeczywiście pomagają, czy to tylko kolejne hasło marketingowe?
Na te pytania Tomaszowi Tranowi odpowiedziała dr n. med. Katarzyna Anna Mitura z Wydziału Inżynierii Mechanicznej i Energetyki, Katedry Inżynierii Biomedycznej Politechniki Koszalińskiej.
Zapraszamy do wysłuchania audycji.