Fot. PAP/Marcin Bielecki (zdjęcie ilustracyjne)

W tym roku wcześnie rozpoczął się sezon na grzyby. W lasach dominują kurki, sporadycznie pojawiają się podgrzybki i borowiki. Grzyby od początku sierpnia będzie można sprawdzić w sanepidzie.

- Jeżeli wystąpi jakakolwiek wątpliwość co do zebranego gatunku, będzie można to zweryfikować u klasyfikatora grzybów - przekazała Anna Horowska-Staszek, pełniąca obowiązki państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w Koszalinie. Klasyfikator będzie do dyspozycji mieszkańców od początku sierpnia, w godzinach pracy urzędu.

- Grzyby do weryfikacji należy przynosić bezpośrednio po zebraniu, w przewiewnym pojemniku. Pamiętajmy, że powinny to być w pełni wykształcone grzyby - poinformowała Horowska-Staszek, apelując jednocześnie, by zbierać tylko te gatunki, co do których nie mamy żadnych wątpliwości.

- Jeśli podejrzewamy, że spożyliśmy grzyby trujące lub niejadalne, powinniśmy natychmiast zgłosić się do lekarza - podkreśliła Anna Horowska-Staszek. Pierwsze objawy zatrucia to ból brzucha i gorsze samopoczucie. W takiej sytuacji należy poinformować lekarza rodzinnego. Natomiast w przypadku silniejszych symptomów, musimy niezwłocznie udać się na Szpitalny Oddział Ratunkowy.

Najczęściej mylonym grzybem jest jadalna kania z muchomorem sromotnikowym, który jest bardzo trujący. Jego zjedzenie, jeśli nie zostanie podjęte szybkie leczenie, może doprowadzić nawet do śmierci.

rz/aś

Posłuchaj

Anna Horowska-Staszek - pełniąca obowiązki państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w Koszalinie, cz. 2 Anna Horowska-Staszek - pełniąca obowiązki państwowego powiatowego inspektora sanitarnego w Koszalinie, cz. 1 kupujący na koszalińskim targowisku