Dr Karolina Keller, dyrektorka Szkoły Podstawowej nr 2 w Słupsku oraz prezes słupskiego oddziału Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego zaznaczyła na naszej antenie, że celem takich wydarzeń jest promocja kultury kaszubskiej: - W tym roku postanowiliśmy to zrobić w bardzo smakowity sposób. Poza występami artystycznymi przygotowaliśmy pierwszy konkurs na mistrza kaszubskiej kuchni.
W kulinarnych zmaganiach wzięło udział kilka drużyn. Jak zapewniali uczestnicy, receptury ich dań są przekazywane z pokolenia na pokolenie. - Przygotowałem kaszubskie frykasy, to danie składające się m.in. z kurczaka i sosu cytrynowego. W jego przyrządzaniu szkoliła mnie teściowa - zaznaczył jeden z kucharzy.
W Szkole Podstawowej nr 2 w Słupsku języka kaszubskiego uczy się ponad 80 dzieci. Od 2005 roku ma on status języka regionalnego.
Więcej w poniższej relacji.
mt