fot. szpital.slupsk.pl/
W ramach tego projektu na Oddziale Rehabilitacyjnym i Rehabilitacji Neurologicznej testowano tzw. system bemarowy. Posiłki były podawane z podgrzewaczy przy pacjentach.

Kierownik działu dietetyki w słupskim szpitalu Martyna Szadzińska zaznaczyła na naszej antenie, że taki system serwowania jedzenia ma wiele korzyści: - Posiłki są przede wszystkim ciepłe. Wyglądają też bardzo estetycznie, ponieważ serwujemy je na szklanej zastawie.

Pacjenci słupskiego szpitala chwalą jakość i nową formę podawania posiłków: - Jedzenie jest bardzo smaczne i ciepłe. Nie brakuje w nich warzyw i owoców. Mam nadzieję, że ten podawania posiłków wejdzie na stałe.

Słupski szpital planuje na stałe wprowadzić nową formę podawania posiłków w przyszłym roku

Program Dobry Posiłek jest realizowany w słupskim szpitalu od listopada 2023 r. Dzięki projektowi w diecie pacjentów pojawiły się nawet trzy dodatkowe posiłki w ciągu dnia. Na drugie śniadanie otrzymują owoce, dodano także posiłek nocny, który podawany jest o godzinie 20.00.

Znacząco zwiększyła się ilość warzyw i owoców w serwowanych potrawach. Pacjenci mają także możliwość skorzystania z konsultacji z dietetykiem.

Więcej w poniższym materiale.

mt

fot. szpital.slupsk.pl/

Posłuchaj

relacja Marcina Turalskiego