
fot. arch. prk24
Na targowisku w Koszalinie można już
kupić świeże grzyby, głównie prawdziwki, podgrzybki, kanie oraz
sporadycznie kurki. Sprzedawcy, którzy je oferują, muszą okazać
certyfikat wydany przez uprawnionego klasyfikatora.
Jeśli decydujemy się na samodzielne
zbieranie, a nie potrafimy w stu procentach odróżnić grzybów
jadalnych od tych, których zjedzenie może być dla nas tragiczne,
dobrze skorzystać z pomocy fachowców. Pracownicy koszalińskiego
sanepidu, jak co roku, bezpłatnie sprawdzą czy grzyby, które
kupiliśmy lub sami zebraliśmy, na pewno są bezpieczne.
Jacek Woźniak, pełniący obowiązki
dyrektora jednostki, przypomina, że chcąc skorzystać z takiej
porady, trzeba przestrzegać trzech zasad: - Grzyby muszą być
świeże, w całości i nie przynosimy ich w plastikowych
reklamówkach - poinstruował.
Sanepid jest otwarty dla grzybiarzy od
poniedziałku do piątku, od godz. 8.00 do godz. 11.00.
kch/zas