Tegoroczna edycja festiwalu w Ogrodach Hortulus Spectabilis w Dobrzycy odbywać się będzie pod hasłem „W ogrodowej rezydencji jadalne kwiaty podano do stołu”.

W czasie wydarzenia odbywają się prelekcje, warsztaty, animacje oraz plenerowe gotowanie z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. Zaproszenie organizatorów przyjęli eksperci, którzy udzielą porad z zakresu ogrodnictwa, żywienia i kosmetyki, w której wykorzystuje się jadalne kwiaty.

Uczestnicy będą mieli również okazję odwiedzić stoiska wystawiennicze, w których asortymencie znajdują się produkty regionalne, tradycyjne i ekologiczne.

Rezydencja Ogrodowa

To wyjątkowy oryginalny projektu, który powstaje z okazji Festiwalu Kwiatów Jadalnych. Zajmuje ona powierzchnię 500m2. Ta wyjątkowa rezydencja w ogrodzie składa się z dwóch ogrodowych przestrzeni: część sypialna z olbrzymim łożem, w którym to zamiast pościeli rośnie kobierzec jadalnych kwiatów. Secesyjne łóżko wykonane jest z betonu, obok niego stojąca, betonowa lampa i olbrzymie książki wykonane z tegoż samego materiału. Druga przestrzeń ogrodowa, przypomina wielki salon z długim 6-cio metrowym betonowym stołem posadowionym na 3 kolumnowych nogach. Stół został nakryty niczym do uczty, na której to prym wiodą kwiaty jadalne. W salonie ustawiono również konsolę i kwiatowe dekoracje w różnych naczyniach. Całość uzupełnia oryginalna posadzka. Ogrodowa Rezydencja „utopiona” została w ogrodzie. Ściany stanowią bukszpanowe formy żywopłotu. Drzewa i rośliny w naturalny sposób wpraszają się w jej przestrzeń.

Porady ogrodnicze

W czasie festiwalu swoja fachową wiedzą podzielą się z nami specjaliści z firmy nasienniczej W. Legutko. Podczas prelekcji i pokazów na scenie głównej opowiedzą o tym jak od podstaw, we własnym ogrodzie wyhodować kwiaty jadalne oraz jak je pielęgnować.

Kwiatowa Kuchnia

Sercem festiwalu jest kwiatowa kuchnia. Jej Szef Mariusz Siwak przygotuje dania z wykorzystaniem kwiatów jadalnych. W menu pojawią się wykwintne dania z kwiatów wyhodowanych w naszych ogrodach uprawiane w sposób ekologiczny.  W daniach nie zabraknie: liliowców, róż, storczyków, magnolii, piwonii, begonii, nasturcji, szlachetnych aksamitków. Kwiaty staną się nie tylko składnikami dań ale i również kosmetyków. W świat jadalnych kosmetyków wprowadzi nas Katarzyna Majewska. Właścicielka marki Makutu – kuchnia kosmetyczna, pokaże Wam jak przygotować naturalne, jadalne kosmetyki.

Carving i pokazy florystyczne

Nie zabraknie również niezapomnianych doznań estetycznych. Podczas festiwalu odbędą się pokazy oraz warsztaty carvingu - sztuki rzeźbienia w owocach i warzywach. Pokazy na scenie głównej poprowadzi mistrz świata w carvingu Paweł Sztenderski z Carving-Art. Fani florystyki będą mogli podziwiać niezwykle kompozycję z kwiatów jadalnych wykonywanych podczas pokazów florystycznych oraz prace wykonane w ramach konkursu florystycznego. Pokazy na scenie głównej poprowadzi prof. UPP dr hab. Agnieszka Krzymińska – instruktor florystyki, mistrz w zawodzie florysta, międzynarodowy sędzia florystyki.

VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy
VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy
VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy
VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy
VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy
VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy
VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy
VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy
VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy
VI Kulinarny Festiwal Kwiatów Jadalnych w Dobrzycy