
fot. Katarzyna Chybowska
W sobotę w Wicewie, w gminie Tychowo, odbył się festyn pod hasłem „Dzień
Ryby nad Parsętą”. Głównym punktem programu był konkurs na najlepsze
danie rybne, połączony z degustacją.
Goście mogli spróbować m.in. pieczonego łososia w warzywach czy cevicha peruwiańskiego. Uczestnicy wydarzenia jednogłośnie podkreślali, że tego rodzaju inicjatywy są niezwykle ważne ze względu na promocję miejsca. Są także okazją do posmakowania licznych specjałów przyrządzonych z ryb.
Anna Sokołowska, prezes Stowarzyszenia Wsparcie Sołeckie z Osówka i organizatorka „Dnia Ryby nad Parsętą” również zwróciła uwagę, że festyn jest przede wszystkim sposobem na promowanie rzeki: - Musimy zadbać o naszą Parsętę. Cieszymy się, bo każdego roku odnotowujemy coraz mniejszą liczbę kłusowników. Istotna jest również dla nas współpraca z Mieleńską Lokalną Grupą Rybacką.
Festyn był dofinansowany z Europejskiego Funduszu Morskiego i Rybackiego. Jego głównym założeniem było rozpowszechnianie rybackiego dziedzictwa kulturowego.
kch/aś

fot. Katarzyna Chybowska


-
fot. Katarzyna Chybowska
-
fot. Katarzyna Chybowska
-
fot. Katarzyna Chybowska
-
fot. Katarzyna Chybowska
-
fot. Katarzyna Chybowska


Posłuchaj
uczestnicy festynu- 00:00:00 | 00:00:00
::
- 00:00:00 | 00:00:00
::