Frytownica gastronomiczna, piec konwekcyjny, płyta gazowa, odpowiednie chłodziarki, kostkarki do lodu to niezbędne urządzenia w smażalni ryb.

Frytownice gastronomiczne, kostkarki — sprzęt niezbędny

Przygotowanie dobrej jakości dań rybnych to podstawa działalności smażalni ryb. Aby dania były dobrej jakości, muszą być przygotowywane z wykorzystaniem odpowiedniego sprzętu. Dla smażalni ryb kluczowa jest oczywiście frytownica, ponieważ to na niej przygotowywane są ryby, a często podawane razem z nimi frytki. Oczywiście możesz pomyśleć także o piecu konwekcyjnym lub grillu dla osób, którym zależy na potrawach przygotowywanych z wykorzystaniem minimalnej ilości tłuszczu. Bardzo ważna dla smażalni ryb jest także kostkarka do lodu. Istotna nie tylko ze względu na dodawanie lodu do napojów, lecz także chłodzenie ryb. Przechowywanie tych świeżych w lodzie to najlepsze możliwe rozwiązanie, szczególnie jeśli zamierzasz zaraz je wykorzystać. Oczywiście niezbędne będą także chłodziarki do ryb, a także ewentualnie zamrażarki. Koniecznie zwróć uwagę także na wydajną płytę gazową. Oprócz frytek, zawsze dobrze zaproponować klientom także gotowane ziemniaki, purée oraz inne ciepłe dodatki. Warto taką płytę zaplanować na wyposażeniu kuchni w smażalni ryb. Osobną kwestią będzie wyposażenie ewentualnego baru, gdzie przydać się mogą nie tylko chłodziarki, lecz także na przykład jeszcze jedna, mniejsza kostkarka do lodu.

Frytownica ze stali nierdzewnej — kluczowe parametry

Frytownica w smażalni ryb jest niezbędna. Jej parametry powinny być maksymalnie dobrze dobrane do potrzeb twojego lokalu. Koniecznie trzeba tutaj więc wziąć pod uwagę na szereg elementów. Oferta tego typu sprzętu jest obecnie bardzo rozbudowana, bez problemu znajdziesz odpowiadający ci sprzęt: gastroprodukt.pl/frytownica-gastronomiczna. Przy wyborze musisz wziąć pod uwagę kwestie takie jak:

  • wybór między frytownicą elektryczną a gazową — pierwsza kusi niższą ceną, druga — bardzo dobrą wydajnością; wybór zależy więc w dużej mierze od tego, jak duży masz lokal i ile osób dziennie obsługujesz;
  • pojemność — oferta pod tym względem jest bardzo zróżnicowana — od frytownic o pojemności 4 aż do 25 litrów;
  • zawór spustowy lub kran — rozwiązania polecane, ułatwiające czyszczenie sprzętu;
  • model z filtrem oleju — gwarantujący jakość smażonych potraw, bo stosowany tłuszcz ma zawsze wysoką jakość.

Frytownica to bardzo cenne rozwiązanie do smażalni ryb, ponieważ ułatwia ono szybkie przygotowanie dań, skraca ich smażenie, dzięki czemu mniej nasiąkają one olejem, a tym samym lepiej smakują. Czas przygotowania potraw jest także krótszy, co wydatnie poprawia tempo obsługi gości.

Co wziąć pod uwagę przy wyborze profesjonalnej kostkarki lodu?

Trudno wyobrazić sobie restaurację czy letnią smażalnię ryb bez dostępu do kostek lodu. Są one absolutnie niezbędne z dwóch co najmniej powodów. Po pierwsze do ryby nad morzem najczęściej zamawiamy zimne napoje. W lokalach gastronomicznych woda, cola czy inne napoje z dodatkiem kostek lodu to pewien standard. Sprawdzają się one zawsze, gdy napój nie zdąży się jeszcze odpowiednio schłodzić. Wiele osób nawet do zimnego napoju życzy sobie dodatkowe kostki lodu. Wyposażenie gastronomii zawsze wiec powinno zakładać obecność kostkarki, szczególnie kiedy mowa o lokalu pracującym przede wszystkim w wakacje przy wysokie temperaturach panujących na zewnątrz. Ponadto, lód bardzo często przydaje się na kuchni. Świeże ryby przechowywać warto w kostkach lodu, szczególnie gdy wysoka temperatura powietrza przekłada się na niekorzystne warunki dla mięsa czy ryb.

Profesjonalne kostkarki powinny zapewnić ci nieprzerwaną, ciągłą pracę. W efekcie tego kostkarka jest w stanie wyprodukować w ciągu doby nawet 150 kg lodu. Nie musisz od razu kupować jednak tej największe kostkarki. Możesz postawić na mniejsze urządzenie, do wyboru jest naprawdę sporo modeli: gastroprodukt.pl/kostkarka-do-lodu. Przy wyborze warto wziąć pod uwagę:

  • materiał — zamiast kostkarek z tworzywa sztucznego, lepiej wybrać te z obudową ze stali nierdzewnej, jest ona przede wszystkim trwalsza, odporniejsza na uszkodzenia mechaniczne.
  • wydajność — zastanów się, jak dużo lodu dziennie potrzebujesz; nie musisz stawiać na przemysłową kostkarkę do lodu, jeśli masz niewielką smażalnię; do małego lokalu dobrym rozwiązaniem będzie kompaktowa kostkarka do lodu, z wygodnym koszykiem do lodu i zbiornikiem na wodę.
  • moc — będzie ona w dużej mierze uzależniona od wydajności, jaką chcesz uzyskać.
  • wymiary — koniecznie sprawdź, czy kostkarka zmieści się w miejscu, które na nią przewidziałeś, w jakim stopniu łatwy będzie do niej dostęp.

Warto z pewnością postawić na wysokiej klasy urządzenie. Liczyć się będzie również łatwa obsługa. Koniecznie upewnij się, czy kostkarka ma potwierdzenie, że lód przez nią przygotowywany jest bezpieczny dla żywności, czy ma odpowiednie certyfikaty, np. znaku CE. Ciekawym, choć nieco droższym rozwiązaniem są profesjonalne kostkarki do lodu z technologią rozpoznawania ilość wody, temperatury czy ilość wytworzonych kostek lodu. Z pewnością będzie także ważny zastosowany system chłodzenia.

[ARTYKUŁ SPONSOROWANY]