fot. Marcin Kamiński
fot. Marcin Kamiński
fot. Marcin Kamiński
fot. Marcin Kamiński
fot. Marcin Kamiński
fot. Marcin Kamiński
fot. Marcin Kamiński
fot. Marcin Kamiński
fot. Marcin Kamiński
fot. Marcin Kamiński
fot. Marcin Kamiński
fot. Marcin Kamiński
Rolada była królową tegorocznego Festiwalu Smaków Regionalnych w Trzebiatkowej w gminie Tuchomie w powiecie bytowskim. Spośród 16-stu słodkich i wytrawnych rolad, jury musiało wybrać te najsmaczniejsze, a zadanie naprawdę nie było łatwe.

Jak przekazała Ewelina Lew-Kiedorowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Trzebiatkowej, gama przygotowanych rolad była bardzo duża. - Mieliśmy z czego wybierać i co smakować - śmiała się uczestniczka Festiwalu.

Kaszubka zaznaczyła, że rolada nie jest typową potrawą z tego regionu. - Nasi przodkowie oczywiście przygotowywali rolady z okazji większych uroczystości - wyjaśniła. - Jednak Kaszuby to biedny region, gdzie królowały śledzie, grzyby, ziemniaki w każdej postaci, ciszka, czy zupa maślankowa - wyliczała gospodyni i dodała, że Kaszubi korzystali głównie z produktów regionalnych.

Kaszuby, to obszar wyjątkowy zarówno ze względu na piękne położenie, charakterystyczny język, unikatową kulturę, jak i jedyną w swoim rodzaju kuchnię. Kaszubskich smaków podczas Festiwalu poszukiwał dla naszych słuchaczy Marcin Kamiński.

Zapraszamy do wysłuchania relacji z VIII Festiwalu Smaków Regionalnych w Trzebiatkowej.

Marcin Kamiński/aś

Posłuchaj

VIII Festiwal Smaków Regionalnych w Trzebiatkowej