
Pokaz kulinarny, prelekcja pszczelarska, animacje dla dzieci i regionalne śniadanie przygotowane przez koło gospodyń wiejskich - tak przebiegał w koszalińskiej Wodnej Dolinie piknik śniadaniowy, organizowany przez koszaliński Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pod hasłem „#KUPUJŚWIADOMIE”.
Łukasz Gładysiak, który poprowadził pokaz kulinarny, podkreślił, że celem pikników śniadaniowych jest promocja zdrowej i regionalnej żywności:
- Można dziś zobaczyć, jak powinno przygotowywać się śniadanie. Dysponujemy regionalnymi przysmakami, które urozmaicamy tak, by nie był to banalny posiłek.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Ino Będzino” przygotowały śniadanie na słodko i w wersji wytrawnej. - To przede wszystkim naleśniki i gofry w dwóch odsłonach. Serwowane z ekologicznymi, sezonowymi przetworami. To swego rodzaju powrót do smaków z przeszłości - powiedziała jego członkini Joanna Błaszak.
Pikniki śniadaniowe organizowane są w każdą niedzielę, do końca sierpnia, w godzinach od 10.00 do 14.00.
rz/aj
Posłuchaj
Łukasz Gładysiak, poprowadzący pokaz kulinarny- 00:00:00 | 00:00:00
- 00:00:00 | 00:00:00