Pokaz kulinarny, prelekcja pszczelarska, animacje dla dzieci i regionalne śniadanie przygotowane przez koło gospodyń wiejskich - tak przebiegał w koszalińskiej Wodnej Dolinie piknik śniadaniowy, organizowany przez koszaliński Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa pod hasłem „#KUPUJŚWIADOMIE”.

Łukasz Gładysiak, który poprowadził pokaz kulinarny, podkreślił, że celem pikników śniadaniowych jest promocja zdrowej i regionalnej żywności:

- Można dziś zobaczyć, jak powinno przygotowywać się śniadanie. Dysponujemy regionalnymi przysmakami, które urozmaicamy tak, by nie był to banalny posiłek. 

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich „Ino Będzino” przygotowały śniadanie na słodko i w wersji wytrawnej. - To przede wszystkim naleśniki i gofry w dwóch odsłonach. Serwowane z ekologicznymi, sezonowymi przetworami. To swego rodzaju powrót do smaków z przeszłości - powiedziała jego członkini Joanna Błaszak.

Pikniki śniadaniowe organizowane są w każdą niedzielę, do końca sierpnia, w godzinach od 10.00 do 14.00.

rz/aj

Posłuchaj

Łukasz Gładysiak, poprowadzący pokaz kulinarny
  • 00:00:00 | 00:00:00
::
Joanna Błaszak z Koła Gospodyń Wiejskich „Ino Będzino”
  • 00:00:00 | 00:00:00
::