Opiekunowie społecznych lodówek i jadłodzielni apelują o dzielenie się nadmiarem świątecznych potraw i pomoc potrzebującym.
W Koszalinie żywność można zostawić w „Szafie od serca” przy ul. Leśnej 6. Jadłodzielnia otwarta jest całą dobę. Umieszczać należy w niej produkty przetworzone, estetycznie zapakowane. - Nie przynosimy świeżych jaj czy mięsa - mówi inicjatorka utworzenia tego miejsca Krystyna Tousty-Morzycka, dodając, że dobrze jest napisać na opakowaniu datę przyrządzenia potrawy.
Jadłodzielnia znajduje się też w Sianowie przy przychodni zdrowia. - O każdej porze dnia można przynosić do niej m.in. warzywa, owoce, a także potrawy z opisaną datą ich przygotowania - podkreśliła Adela Lis z Miejsko-Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Sianowie.
Jadłodzielnie działają także m.in. w Karlinie i Słupsku.
rz/zas