UE za cel postawiła sobie walkę z rosnąca niebotycznie liczbą odpadów plastikowych - ma temu służyć dyrektywa plastikowa, która wchodzi w życie od lipca 2021 roku. To oznacza m.in. że żegnamy się ze słomkami, sztućcami , talerzykami z plastiku, ponadto patyczkami do uszu czy też opakowaniami na żywność ze styropianu. To olbrzymia zmiana. Zatem jak się na nią zapatruje branża tworzysz sztucznych? O to zapytaliśmy Roberta Szymana, Dyrektora Generalnego Polskiego Związku Przetwórców Tworzyw Sztucznych.
W połowie 2021 roku mieszkańcy krajów Unii Europejskiej nie zobaczą już na swoich stołach plastikowych mieszadełek, słomek i sztućców. Do 3 lipca producenci muszą opróżnić swoje magazyny z plastikowych produktów. Wycofane zostaną także styropianowe kubki i opakowania na żywność. To oczywiście kwestie związane z ochrona środowiska. My dziś m.in. sprawdziliśmy, jakim problemem są plastiki, ale takich właśnie gastronomicznych dla lokalnych wysypisk śmieci. Tomasz Uciński prezes PGK w jasno mówi, że w Koszalinie jest to problem, którego niełatwo go rozwiązać.
Naukowcy z Politechniki Gdańskiej stworzyli sztućce z mąki ziemniaczanej, z której uzyskuje się tzw. skrobię termoplastyczną. To odpowiedź przedstawicieli świata polskiej nauki na wprowadzany w Unii Europejskiej zakazu sprzedaży przedmiotów jednorazowego użytku, takich jak plastikowe sztućce, słomki czy talerze, otrzymywane z tradycyjnych tworzyw sztucznych. Arkadiusz Wilman porozmawiał ze współtwórcą tej nowatorskiej technologii, dr. inż. Maciejem Sienkiewiczem z Wydziału Chemicznego Politechniki Gdańskiej.