
Gościem audycji „Na Dobry Dzień” była dietetyczka Marta Pawelec. W rozmowie z Adrianem Adamowiczem i Jarosławem Rochowiczem mówiła m.in. o tym, jak zadbać o siebie podczas upałów.
Marta Pawelec podkreśliła, jak ważne podczas ekspozycji na słońce latem jest nawodnienie: - Nasz organizm niemal w 70 procentach składa się z wody, jest to podstawowy płyn ustrojowy naszego ciała. Woda obniża temperaturę wewnątrzustrojową, oczyszcza nasz organizm i reguluje wiele funkcji. Przede wszystkim należy pamiętać, że dotlenia komórki krwi. Latem temperatura powietrza na zewnątrz jest zdecydowanie wyższa, w związku z tym temperatura wewnątrzustrojowa naszego organizmu się podnosi i potrzebuje wydatkować więcej energii.
Dietetyczka zwróciła również uwagę na odpowiednią dietę w upalne dni: - Za najzdrowszą uchodzi między innymi dieta śródziemnomorska. Jest ona bogata w warzywa, owoce i zdrowe tłuszcze. Tego rodzaju żywność powoduje, że temperatura wewnątrzustrojowa nie podnosi się.
Marta Pawelec dodała, że w kuchni polskiej dominują potrawy ciężkostrawne: - Dość popularne są także fast foody i produkty z dużą ilością cukru. Obciążają one wątrobę i układ sercowo-naczyniowy. Takie posiłki zalegają w jelitach, w związku z czym nasz organizm potrzebuje wydatkować więcej energii na ich strawienie, przez co temperatura wewnątrzustrojowa w naszym organizmie się podnosi.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.