
W ogrodzie Muzeum Stanisława Staszica w Pile unoszą się dziś zapachy dań, nawiązujących do czasów, w których żył najbardziej znany pilanin - urodzony w Pile Stanisław Staszic. Poczęstunek przygotowany przez Pilski Bank Żywności jest jedną z atrakcji tegorocznej Nocy Muzeów w Pile.
Jak powiedział Polskiemu Radiu Koszalin dyrektor Banku Stanisław Borecki - to dania w pewien sposób historyczne. - Zrobiliśmy zupę królewską i zapiekankę chłopską oraz sałatkę szlachecką. Nawiązujemy do dań z czasów, w których żył Stanisław Staszic - mówił Borecki.
Muzea w całym kraju przeżywają dziś oblężenie. Jak mówi dyrektorka Muzeum Stanisława Staszica w Pile Joanna Rychlik-Łukasiewicz - Noc Muzeów to doskonała okazja, by przekonać się, że muzea dziś mogą być i są nowoczesne i atrakcyjne.
- To jest taki czas, kiedy wstęp jest bezpłatny do wszystkich muzeów. Staramy się pokazać wszytko to, czego może nie widać na co dzień. Chcemy odczarować mit zakurzonego muzeum, pokazując muzeum nowoczesne z elementami multimedialnymi i bardzo dobą atmosferą, przyjazną dla każdego człowieka - przekazała Joanna Rychlik-Łukasiewicz.
Muzea odwiedzają dziś zarówno ich stali bywalcy - szukający specjalnych atrakcji i ciekawych wykładów - jak i ci, którzy nie często w nich bywają.
Dziś w Muzeum Stanisława Staszica w Pile zaprezentowano też „Nieznany plan miasta Piły z 1906 roku”.
Na Noc Muzeów w Pile zaprasza również Muzeum Okręgowe oraz Pilskie Muzeum Wojskowe.
pg/aś





