Życie na obszarach zielonych ma wpływ na zawartość
oligosacharydów w mleku matki, co z kolei może się przekładać na
zdrowie niemowlęcia - wykazali badacze z Finlandii.
Zespół biologów z Uniwersytetu w Turku zbadał związek
pomiędzy zielonym środowiskiem zamieszkania a profilem
oligosacharydów w matczynym mleku. Oligosacharydy to węglowodany o
niskiej masie cząsteczkowej, zawierające od 2 do 10 połączonych
ze sobą cukrów prostych. Po laktozie i tłuszczu są najczęstszym
składnikiem mleka kobiecego. Dotychczas odkryto ich około 200.
W mleku pełnią one m.in. funkcje ochronne - chronią dziecko
przed szkodliwymi drobnoustrojami i zmniejszają ryzyko rozwoju
alergii oraz chorób. Poza układem odpornościowym są ściśle
związane także z mikrobiomem jelitowym niemowlęcia.
- Wcześniejsze badania wykazały, że czynniki genetyczne i
biologiczne, np. otyłość matki, mogą zmieniać skład
oligosacharydów w kobiecym pokarmie. Naszym celem było ocenienie,
czy i jak zielone środowisko życia wpływa na ich skład w mleku, a
więc pośrednio także na odporność i ryzyko zachorowań u dzieci
- opowiada dr Mirkka Lahdenperä, główna autorka badania.
W eksperymencie wzięło udział 800 młodych mam karmiących
piersią. Próbki mleka pobrano od nich w momencie, gdy ich potomstwo
miało trzy miesiące. Skład oligosacharydów przeanalizowano na
Uniwersytecie Kalifornijskim w San Diego.
To, jak bardzo zielone jest środowisko zamieszkania matek i ich
dzieci, oceniono na podstawie bliskości do parków, lasów i innych
obszarów roślinności. Uwzględniono czynniki, które mogłyby
wpłynąć na wyniki badania, czyli poziom wykształcenia rodziców,
ich zawód, stan cywilny i stan zdrowia oraz sytuację
społeczno-ekonomiczną.
Okazało się, że różnorodność oligosacharydów wyraźnie
wzrastała, a skład kilku z nich istotnie się zmieniał, gdy
okolica zamieszkania matki obejmowała bardziej zielone środowisko.
- Może to wskazywać, że im większy codzienny kontakt z naturą,
tym korzystniejszy dla dziecka, ponieważ bardziej zróżnicowany,
jest skład matczynego mleka - mówi dr Lahdenperä.
- Nasze wyniki sugerują, że karmienie piersią odgrywa rolę
pośrednika pomiędzy zielonym środowiskiem zamieszkania a zdrowiem
w okresie niemowlęcym - dodaje.
PAP/zas