fot. pixabay.com
Czwartkowy wieczór i rozmowy o kondycji polskich firm hotelarskich i gastronomicznych. Będzie także o tym, jakie nadzieje i obawy mają przedsiębiorcy w związku ze zbliżającą się jesienią.

Pandemia, wojna, dwucyfrowa inflacja, olbrzymi wzrost kosztu mediów, brak pracowników - hotelarstwo i gastronomia są ciężko doświadczane przez ostatnie dwa lata.

Przed branżą hotelową trudna jesień. Przedsiębiorcy muszą zmagać się z problemami rosnących kosztów działalności oraz braku pracowników. A to przecież nie wszystko. Między innymi o tym Anna Winnicka rozmawiała z Markiem Łuczyńskim, prezesem Zarządu Polskiej Izby Hotelarzy.

materiał Anny Winnickiej

Najpierw pandemia a teraz inflacja, galopujące ceny i brak pracowników. Gastronomia również odczuła skutki kryzysu gospodarczego z ostatnich lat. Nie dziwi zatem pesymizm restauratorów. Za chwilę przyjdzie jesień i zima, dojdą opłaty m.in. za ogrzewanie czy większe zużycie prądu.

Czy lokale będą w stanie to udźwignąć? Jak radzi sobie gastronomia w chwili obecnej? Na te pytania Tomaszowi Tranowi odpowiedział jeden z koszalińskich restauratorów - Rafał Lorenc.

materiał Tomasza Trana