fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
W kolejnej odsłonie „Smaków Świata” Piotr Ostrowski, relacjonując swoją ostatnią podróż, przeniósł słuchaczy „Radiowego Klubu Obieżyświata” do malowniczej Walencji, gdzie rozkoszował się regionalnymi specjałami kulinarnymi, niezwykłą architekturą i nieocenioną kulturą.

Walencja jest trzecim, co do wielkości, miastem w Hiszpanii. Znajduje się tutaj jeden z dwóch największych portów w kraju, uznawany za lidera pod względem transportu morskiego na całym Morzu Śródziemnym.

- Walencja to także bogactwo i niezwykła architektura, to 8-piętrowe kamienice z dekoracyjnymi fasadami, to miasto placów tętniących życiem oraz ulic i chodników wyłożonych marmurem - opowiadał Piotr Ostrowski.

W „Smakach Świata” nie mogło również zabraknąć opowieści o specjałach kulinarnych tamtejszego regionu. Piotr Ostrowski „zabrał” słuchaczy do winnicy Murviedro w mieście Requena, gdzie prócz lokalnych win, serwowano charakterystyczne dla tego miejsca smakołyki. - Absolutnym rarytasem jest jamón - dojrzewająca, hiszpańska szynka. To, co mnie urzekło, to także świeże owoce dostępne w tej części kraju przez cały rok. Specyfiką tego regionu są również sery oraz owoce morza, które spożywane są przez okolicznych mieszkańców w nieograniczonych ilościach.

Piotr Ostrowski i Jarosław Rochowicz zapraszają do wysłuchania „Smaków Świata”.

fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski
fot. Piotr Ostrowski

Posłuchaj

„Smaki Świata”, cz. 2 „Smaki Świata”, cz. 1