Certyfikaty, czyli określone oznaczenia, mają dać nam pewność, że kupujemy żywność najwyższej jakości. Jednak w praktyce nie zawsze tak się dzieje. - Tej gwarancji w praktyce nie ma - podkreśliła Magdalena Wolska, prawniczka i ekspertka prawa żywnościowego.
Paula Nagel z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego przypomniała, że zdrowa żywność powinna być przede wszystkim jak najmniej przetworzona.
Zdarza się, że całe partie towaru wycofywane są ze sklepów. O tym, jak ten towar jest sprawdzany, z rzeczniczką sanepidu w Szczecinie porozmawiała Beata Górecka.
Zdrowym odżywianiem coraz częściej interesują się także młodzi ludzie. Uczennice ze Szczecinka biorą „Kęs na zdrowie” - to nazwa projektu, który promuje zdrowe odżywianie.
Grupa licealistek chce świecić przykładem wśród młodszych kolegów. O projekcie opowiedziały Oliwia i Karolina.
rp/jl/bg/mt/aj