fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
Jesień to bez wątpienia ten okres w roku, w którym warto zamienić polską chłodną aurę na cieplejsze południowe regiony Europy. W połowie października Piotr Ostrowski i Jarosław Rochowicz wybrali się do Włoch, a dokładniej nad jezioro Garda, by poszukać najwspanialszych smaków i najlepszych win tego regionu.

- Jezioro Garda ma w sobie to coś... ten pejzaż, tą przestrzeń, to kipiące bogactwo - widać, że ten region biedy nigdy nie zaznał. Znajduje się tam coś, czego nigdy nie mamy dosyć, czyli winnice ciągnące się po horyzont - powiedział Piotr Ostrowski. Dodał również, że to miejsce, w którym stykają się aż trzy włoskie regiony. - Do połowy jeziora dochodzi obszar Górnej Adygi, która styka się tam z regionem Veneto. Poniżej jeziora natomiast znajduje się Lombardia - miejsce bliskie Polakom, bo to właśnie o tym miejscu śpiewamy w hymnie - dodał.

Lago di Garda to przepiękne jezioro położone na styku trzech wyjątkowych włoskich regionów: Lombardii, Górnej Adygi i Wenecji Euganejskiej. Niezwykły klimat tego miejsca, wpływ alpejskiego chłodnego powietrza i ciepłego południa jeziora powodują, że tamtejsza kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju. Sery, wędliny, owoce morza, a do tego wyborne wina - bez wątpienia to jeden z najsmaczniejszych regionów Europy.

Zapraszamy do odkrycia północnych Włoch.

Posłuchaj

Piotr Ostrowski i Jarosław Rochowicz o jeziorze Garda