









- Jezioro Garda ma w sobie to coś... ten pejzaż, tą przestrzeń, to kipiące bogactwo - widać, że ten region biedy nigdy nie zaznał. Znajduje się tam coś, czego nigdy nie mamy dosyć, czyli winnice ciągnące się po horyzont - powiedział Piotr Ostrowski. Dodał również, że to miejsce, w którym stykają się aż trzy włoskie regiony. - Do połowy jeziora dochodzi obszar Górnej Adygi, która styka się tam z regionem Veneto. Poniżej jeziora natomiast znajduje się Lombardia - miejsce bliskie Polakom, bo to właśnie o tym miejscu śpiewamy w hymnie - dodał.
Lago di Garda to przepiękne jezioro położone na styku trzech wyjątkowych włoskich regionów: Lombardii, Górnej Adygi i Wenecji Euganejskiej. Niezwykły klimat tego miejsca, wpływ alpejskiego chłodnego powietrza i ciepłego południa jeziora powodują, że tamtejsza kuchnia jest jedyna w swoim rodzaju. Sery, wędliny, owoce morza, a do tego wyborne wina - bez wątpienia to jeden z najsmaczniejszych regionów Europy.
Zapraszamy do odkrycia północnych Włoch.