fot. Paweł Drożdż
fot. Paweł Drożdż
fot. Paweł Drożdż
fot. Paweł Drożdż
fot. Paweł Drożdż
fot. Paweł Drożdż
fot. Paweł Drożdż
fot. Paweł Drożdż
fot. Paweł Drożdż
fot. Paweł Drożdż
fot. Paweł Drożdż
Konkurs, zorganizowany po raz dziesiąty w Główczycach, promuje najlepsze lokalne potrawy, usługi i wydarzenia. Zgłoszono 27 uczestników w 3 kategoriach.

Konkurs organizuje stowarzyszenie Partnerstwo Dorzecze Słupi. Można do niego zgłaszać regionalne produkty, usługi i wydarzenia, które powstają w oparciu o lokalne zasoby. Wśród kulinariów wygrał kaszubski paprykarz. Maria Peplińska i Elżbieta Szymlek z Koła Gospodyń Wiejskich w Kłącznie mówią, że paprykarz powstaje według ich własnej receptury.

- Rybki łowimy osobiście, na wędkę. Jak złowimy, to zaraz je przerabiamy na świeżutko. Później smażymy rybki, obieramy z ości, dodajemy tam cebulkę, przyprawy, koncentrat, ketchup i tak powstaje paprykarz - mówiła Polskiemu Radiu Koszalin Elżbieta Szmylek z Koła Gospodyń Wiejskich w Kłącznie. - To jest nasz wyrób, powstaje tylko u nas - regionalnie - dodała Maria Peplińska, szefowa kłączyńskiego Koła Gospodyń Wiejskich.

Certyfikat otrzymały też Damnieckie anioły malowane w drewnie. Jak mówi ich autorka Katarzyna Wiśniewska z Damnicy, anioły powstają z recyklingu.

- Wszystko jest malowane akrylem, na drewnie, na deskach. Stosujemy drewno z recyklingu. Jest tu paleta, pocięte stare meble, półki, sklejka drewniana oraz kawałki drewna z korą - mówiła Katarzyna Wiśniewska.

Za najlepsze wydarzenie certyfikat „Zielonego Serca Pomorza” przyznano Kołu Gospodyń Wiejskich Polanki za widowisko plenerowe „Ścinanie Kani”.

Paweł Drożdż/aś