fot. wikimedia.pl
Bank Żywności w Słupsku rocznie ratuje ponad 150 ton produktów, które są przekazywane osobom potrzebującym.

Lidia Hanczaruk, dyrektorka słupskiego Banku Żywności zaznaczyła na antenie Radia Słupsk, że rocznie w całym kraju wyrzuca się około 5 mln ton jedzenia: - Bardzo niepokojącym faktem jest to, że aż 60 proc. produktów marnują gospodarstwa domowe. Niestety ten problem też występuję w naszym mieście. Główną przyczyną wyrzucania jedzenia jest spontaniczne robienie zakupów oraz niewłaściwe przechowywanie produktów.

- Nie każdy z nas widzi różnice między terminem „należy spożyć do” a „najlepiej spożyć do”. W drugim przypadku nadal możemy zjeść produkt po upływie daty ważności. Oczywiście przed spożyciem musimy się upewnić wizualnie, że „nic się z nim nie dzieje” - dodała nasza rozmówczyni.

Więcej w poniższym materiale.
sf/mt

Posłuchaj

materiał Sebastiana Ferensa