fot. muzeum.swolowo.pl
W ramach Europejskich Dni Dziedzictwa w Muzeum Kultury Ludowej w Swołowie można spróbować przysmaków pomorskiej kuchni, a także wziąć udział w prelekcjach poświęconych m.in. gatunkom ziół, specyfice pierników sprzed 100 lat, a także browarnictwu.

Andrzej Stachowiak z muzeum podkreśla, że przez dwa najbliższe weekendy - w formie wystaw i prelekcji - omawiane będą, często już zapomniane, zwyczaje kulinarne mieszkańców Pomorza Środkowego.

- Nasze prelekcje służą poszerzeniu wiedzy na temat dziedzictwa kulinarnego w tej części Pomorza. Przygotowaliśmy wykłady o ziołach stosowanych w naszej regionalnej kuchni, prelekcje na temat browarnictwa, a także zwyczajów kulinarnych, podczas których dowiedzieć się można np. jak jadali nasi przodkowie.


Turyści odwiedzający Swołowo nie narzekają na brak kulinarnych inspiracji.

- Tu jest mnóstwo ciekawostek kulinarnych, które każdej gospodyni domowej się przydadzą. Wśród nich m.in. smalec, podroby z gęsiny, różnego rodzaju przetwory owocowe i nalewki - powiedziała uczestniczka spotkania.

W sobotę i niedzielę w Swołowie można poznać dawne zioła i pomorską kuchnię. W następny weekend natomiast - zgłębić temat pierników i browarnictwa.

Program Europejskich Dni Dziedzictwa w Swołowie znaleźć można na www.muzeum.swolowo.pl

Wydarzenia w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa odbywają się w całym kraju.



pd/aj

Posłuchaj

Andrzej Stachowiak z Muzeum Kultury Ludowej w Swołowie uczestniczki wydarzenia w Swołowie