fot. www.pixabay.com
Po wielomiesięcznych oczekiwaniach restauratorzy dostali „zielone światło” i 15 maja będą mogli przywrócić funkcjonowanie gastronomii na świeżym powietrzu.

O to, jak przygotowują się do letniego sezonu i w jaki sposób zdołali przetrwać czas lockdownu, kołobrzeskich gastronomików zapytała nasza dziennikarka, Małgorzata Abramowicz.

- Cieszymy się z tego, że restauracje w końcu będą mogły wznowić swoją działalność. Zbieramy siły i mamy nadzieję, że odwiedzi nas sporo osób - przekazała Anna Kulpa z Tawerny Pacyfik. - Turyści bez przerwy pytają, czy już można korzystać z usług i często są zdziwieni, że jeszcze nie możemy ich przyjąć w naszym lokalu - wyjaśniła restauratorka.

Natomiast Andrzej Niedzielski z sąsiadującej restauracji przekazał, że w ich lokalu rozpoczyna się remont ogródka. - Mamy namiot, który musimy odświeżyć, odpowiednio oświetlić i umeblować tak, aby można było wygodnie usiąść i zjeść - powiedział.

Zapraszamy do wysłuchania materiału Małgorzaty Abramowicz.

Małgorzata Abramowicz - przygotowania do otwarcia ogródków gastronomicznych

ma/aś