fot. prk24.pl
Zaproszenie Andrzeja Watemborskiego i Mariusza Brokosa przyjął Kazimierz Dobrzycki.

Specjalista zwrócił uwagę na zdrowotne walory śledzi. - Zależy mi na promowaniu tej ryby, ponieważ jej spożywanie jest bardzo korzystne dla naszego organizmu. Zawiera dużo kwasów tłuszczowych omega-3, co czyni jej mięso niezbędnym elementem naszej diety. Odpowiednio przyrządzoną możemy śmiało nazwać rarytasem. Preferuje śledzie poławiane z Morza Północnego, ponieważ zawierają one więcej tłuszczu, który jest nośnikiem zdrowia i smaku. Ubolewam nad tym, że w Bałtyku jest coraz mniej tych ryb. Dodatkowo pojawiające się sztuki są bardzo małe, co ma negatywny wpływ na ich walory kulinarne.

Więcej w poniższej rozmowie.

aw/mb/mt

Posłuchaj

Rozmowa Andrzeja Watemborskiego i Mariusza Brokosa z Kazimierzem Dobrzyckim