fot. EPA/HAYOUNG JEON
W związku z dużą liczbą nowych zakażeń, Koszalin i powiat słupski już od tygodnia są w strefie czerwonej. W sobotę dołączyły do nich m.in. powiaty: lęborski, sławieński i szczecinecki. Pozostała część regionu pozostaje w strefie żółtej. Od dziś zasady bezpieczeństwa są bardziej rygorystyczne.

Zgodnie z nowymi restrykcjami, od soboty, zarówno w strefie żółtej, jak i czerwonej lokale gastronomiczne mogą działać w godz. 6.00-21.00. Po godzinie 21 mogą wydawać posiłki tylko na wynos. Tylko co drugi stolik w restauracji czy barze może być zajęty.

Zarówno w strefie żółtej, jak i czerwonej obostrzenia dotyczyą również przemieszczania się transportem publicznym. Od soboty w obu tych strefach zajętych może być 50 proc. miejsc siedzących lub 30 proc. liczby wszystkich miejsc.

Od dziś w obu strefach nieczynne są siłownie, baseny i aquaparki, a wydarzenia kulturalne mogą się odbywać przy maksymalnie 25 proc. widowni. Wydarzenia sportowe odbywają się bez publiczności.

Nowym obostrzeniem - dotyczącym tylko czerwonej strefy - są restrykcje w handlu. W sklepach do 100 m kw. może przebywać do pięciu osób na jedną kasę. W większych sklepach jest ograniczenie jednej osoby na 15 m kw.

Od czwartku obowiązują już godziny dla seniorów. W godzinach od 10 do 12 w sklepach zakupy mogą zrobić jedynie osoby powyżej 60. roku życia.

W strefie czerwonej od poniedziałku 19 października nie będzie można urządzać imprez okolicznościowych - np. wesel czy konsolacji. W przypadku żółtej strefy w weselach będzie mogło brać udział maksymalnie 20 osób, ale bez zabawy tanecznej.



Niezależnie od oficjalnych obostrzeń, warto zachowywać się odpowiedzialnie i stosować zasadę DDM - czyli utrzymywać dystans społeczny (min. 1,5 m od innych osób), często myć ręce i je dezynfekować, a także nosić w przestrzeni publicznej zakrywające usta i nos maseczki lub przyłbice. Specjaliści podkreślają, że w ten prosty sposób możemy ograniczyć liczbę zakażeń nawet o 80 procent.

PAP/ar