fot. arch. prk24
Na targowisku w Koszalinie można już kupić świeże grzyby, głównie prawdziwki, podgrzybki, kanie oraz sporadycznie kurki. Sprzedawcy, którzy je oferują, muszą okazać certyfikat wydany przez uprawnionego klasyfikatora.

Jeśli decydujemy się na samodzielne zbieranie, a nie potrafimy w stu procentach odróżnić grzybów jadalnych od tych, których zjedzenie może być dla nas tragiczne, dobrze skorzystać z pomocy fachowców. Pracownicy koszalińskiego sanepidu, jak co roku, bezpłatnie sprawdzą czy grzyby, które kupiliśmy lub sami zebraliśmy, na pewno są bezpieczne.

Jacek Woźniak, pełniący obowiązki dyrektora jednostki, przypomina, że chcąc skorzystać z takiej porady, trzeba przestrzegać trzech zasad: - Grzyby muszą być świeże, w całości i nie przynosimy ich w plastikowych reklamówkach - poinstruował.

Sanepid jest otwarty dla grzybiarzy od poniedziałku do piątku, od godz. 8.00 do godz. 11.00.

kch/zas

Posłuchaj

materiał Katarzyny Chybowskiej