fot. pixabay
Jak podkreślił Marcin Miller, ryby są zagrzybione i wyglądają jak zombi; można zauważyć głębokie wżery.

- Wędkarze z Bydlina widzieli chore ryby. Potwierdzają to nasze obserwacje ze skanerów, które mamy w przepławkach na węźle w Słupsku - zaznaczył Miller.

Profesor Mariusz Kasprzak z Uniwersytetu Zielonogórskiego powiedział, że przyczyna tej choroby nie jest znana: - Od 2008 roku pobieramy materiał do badań. Wiemy, jakie są objawy i konsekwencje tej choroby, ale przyczyn nie znamy. Ryba podczas tarła traci odporność. Pokrywa ją taki biały nalot, a następnie obumiera.

Naukowiec zaapelował o niespożywanie takiej ryby: - W zasadzie we wszystkich narządach są jakieś zmiany. Nie należy kupować nawet takiej wyfiletowanej ryby po okazyjnej cenie. Później mogą być nieprzyjemne konsekwencje.

Więcej w materiale Sebastiana Ferensa.

sf/rz

Posłuchaj

materiał Sebastiana Ferensa