fot. prk24.pl
Przez dwa dni na ulicy Nowobramskiej w Słupsku pszczelarze podczas Święta Miodu nie tylko oferowali różnorodne miody słupszczanom i turystom, ale także opowiadali o pracy pszczół, budowie uli i produkcji świec z wosku.

- Ważne jest, żeby konsumenci zwracali uwagę na to, co kupują. Zdarza się, że kupujemy miody rozgrzewane. Nie patrzymy wtedy na skład i nie zastanawiajmy się, dlaczego jest ciągle rzadki. Na przykład miód rzepakowy płynny będzie przez zaledwie 3-4 dni, a następnie stanie się krupcem - powiedział jeden z pszczelarzy. - Miody lipcowe i sierpniowe mogą być w płynnej formie nawet 2 lata, na przykład akacjowy. Pamiętajmy, że podczas podgrzewania zachowuje bardziej atrakcyjną postać, ale traci wiele dobroczynnych składników - dodał.

Więcej w relacji Andrzeja Watemborskiego.

aw/mw/iw

Posłuchaj

relacja Andrzeja Watemborskiego