fot. Maciej Woszczyk
Katarzyna Papoń, psychodietetyczka oraz instruktorka fitnessu była gościem Edyty Lubiak w audycji „Zdrowie i natura” w Radiu Słupsk. Podkreśliła, że latem powinniśmy sięgać po produkty sezonowe - takie jak fasola szparagowa, bób, groszek.

- Te warzywa mają bardzo dużo błonnika i białka. Dodatkowo zawierają żelazo i kwas foliowy. Dobrze sycą, powinny znaleźć się na talerzach osób dbających o zdrowie i sylwetkę - powiedziała Katarzyna Papoń. - Warzywa kapustne, czyli brokuł, kalafior i brukselka, zawierają dużo związków antybakteryjnych i antywirusowych - dodała.

Jej zdaniem, źle interpretowane jest słowo „dieta”: - Tak naprawdę to styl odżywiania. Ta wakacyjna powinna być wzbogacona o świeże owoce i warzywa. Należy odżywiać się troszeczkę lżej.

Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.

red./rż

Posłuchaj

rozmowa Edyty Lubiak z Katarzyną Papoń