W tym roku impreza organizowana w Muzeum Kultury Ludowej Pomorza cieszyła się niezwykłą popularnością. Przez trzy dni Swołowo odwiedziło ponad 10 tysięcy osób. Wydarzenie to upowszechnia tradycję spożywania gęsiny w okolicach dnia Św. Marcina. Jest to świetna okazja do popularyzowania wiedzy na temat prozdrowotnych właściwości produktów z gęsi oraz innych potraw i produktów tradycyjnych.

Atrakcją dla odwiedzających zawsze są warsztaty i pokazy kulinarne, połączone z degustacją. Podczas trzydniowego świętowania, można było także obejrzeć hodowlę gęsi pomorskiej w tradycyjnych warunkach w Zagrodzie Albrechta. Chociaż gęsina, to mięso znane od wieków, to dopiero od niedawna staje się bardziej popularne - mówi Krzysztof Gadomski, promujący ten rodzaj mięsa w Gospodzie pod Wesołym Pomorzaninem, w swołowskim skansenie:

„Na św. Marcina najlepsza pomorska gęsina”. W Swołowie przez trzy dni królowały regionalne smaki
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz