Gość Mariusza Brokosa w „Słupskim tramwaju” odniosła się m.in. do ustawy o przeciwdziałaniu i marnowaniu żywności, która weszła w życie we wrześniu.
- To nasz duży sukces. Od dawna zabiegaliśmy o tego typu zapis. Do lutego 2020 roku sieci handlowe i sklepy wielkopowierzchniowe mają czas na podpisanie z organizacjami charytatywnymi umów w kwestii przekazywania pełnowartościowej żywności o krótkim terminie ważności - powiedziała Lidia Hanczaruk.
Jak dodała, słupski bank żywności współpracuje już z kilkoma właścicielami sklepów: - Po wejściu w życie nowej ustawy dużym wyzwaniem będzie dla nas kwestia zagospodarowania tej żywności. Taką nowością może być sklep społeczny. W najbliższych dniach otworzymy taki punkt przy ulicy Mickiewicza. Będzie tam trafiała żywność z krótkim terminem przydatności do spożycia. Osoby potrzebujące - głównie starsze i samotne - otrzymają bon na to jedzenie.
Zapraszamy do wysłuchania rozmowy.
red./jż/rż