fot. Jarosław Rochowicz
Przy kołobrzeskim Kamiennym Szańcu trwa drugi dzień Bałtyk Festiwalu i Targów Polska Smakuje. Ponad 50 wystawców prezentuje produkty charakterystyczne dla kuchni regionalnej.

Oprócz współczesności w kurorcie można spotkać się też z historią, w tym również tą kulinarną. Na plaży rozstawiła się średniowieczna wioska rybaków, a jeden z odtwórców, Jacek Tesławski, prezentuje metody konserwacji ryb: - Kołobrzeska sól miała duże znaczenie. Dzięki niej rybę można było eksportować. Istotną rolę odegrali tu oczywiście solarze.

Do historii średniowiecznej nawiązuje także obozowisko Stowarzyszenia Koszalińska Kompania Rycerska. Jak podkreśla Krzysztof Brzeziński, w odtwarzanych przez grupę czasach kuchnia ściśle była związana ze statusem społecznym: - Wyższe warstwy jadły mięso, a niższe musiały zadowolić się zbożami lub kaszą. Popularne były też różnego rodzaju przyprawy, które wyznaczały wartość danej osoby.

Bałtyk Festiwal i Targi Polska Smakuje organizują Polskie Radio Koszalin i koszaliński oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Kołobrzeska impreza potrwa do niedzieli.

kk/rż

fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
fot. Jarosław Rochowicz
Czytaj więcej

Posłuchaj

Jacek Tesławski Krzysztof Brzeziński