fot. Mateusz Sienkiewicz
Z inicjatywy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa zorganizowano drugi już Regionalny Kongres Kół Gospodyń Wiejskich. Impreza to okazja do pokazania, że polska wieś się zmienia.

Barbara Anklewicz z koła Sikoreczki w Kowańczu mówi, że gospodynie wiejskie stawiają także na nowoczesne kulinaria:

- Topinambur na boczku – typowo baba ziemniaczana, ale tajnym składnikiem jest topinambur gotowany w mleku. Do tego sosy: chrzanowy ze świeżo ukopanego chrzanu i buraczkowy. Do tego są pikle receptury kowańskiej.

Regionalny Kongres Kół Gospodyń Wiejskich to przede wszystkim integracja lokalnej społeczności i wymiana pomysłów na działanie, podkreślają uczestnicy:

- Troszeczkę się zintegrujemy. Poznałyśmy nowe koła, chcemy wymienić doświadczenia. Podglądamy, co inne koła robią i później próbujemy to wdrożyć do naszego koła.

II Regionalny Kongres Kół Gospodyń Wiejskich odbywa się pod patronatem Polskiego Radia Koszalin. Organizatorzy planują, aby w Białym Borze powstało zachodniopomorskie centrum kół gospodyń wiejskich. 

ms/aj

fot. Mateusz Sienkiewicz
fot. Mateusz Sienkiewicz
fot. Mateusz Sienkiewicz
fot. Mateusz Sienkiewicz
fot. Mateusz Sienkiewicz
fot. Mateusz Sienkiewicz
fot. Mateusz Sienkiewicz
fot. Mateusz Sienkiewicz
fot. Mateusz Sienkiewicz
fot. Mateusz Sienkiewicz
fot. Mateusz Sienkiewicz

Posłuchaj

uczestniczki Kongersu Gospodyń Wiejskich
Barbara Anklewicz z koła Sikoreczki w Kowańczu