fot. Jarosław Banaś
W konferencji bierze udział ponad 150 reprezentantów branży przetwórstwa rybnego w Polsce, a także przedstawicieli Narodowego Instytutu Rybołówstwa ze Stanów Zjednoczonych.

Zdaniem przetwórców powinniśmy kierować się w stronę ekologicznych hodowli. Według nich to pozwoli utrzymać wysoką pozycję na rynku europejskim.

- Bez aquakultury nie mamy szans na dalszy rozwój. Jeśli to się uda, możemy wówczas wygrać jakością z zagranicą - podsumował Jerzy Safader, prezes Stowarzyszenia Polskich Przetwórców Ryb.

Marek Gróbarczyk, minister gospodarki wodnej i żeglugi śródlądowej, zapowiedział otwarcie rynków wschodnich. Opłacalnie można by wówczas sprzedawać ryby i śledzie, które teraz są marnotrawione na produkcję mączki rybnej.

Konferencja zakończy się w sobotę.

jb/rż

Posłuchaj

Marek Gróbarczyk, minister gospodarki wodnej i żeglugi śródlądowej
Jerzy Safader, prezes Stowarzyszenia Polskich Przetwórców Ryb