fot. Renata Pacholczyk
Na stołach pojawiły się regionalne i tradycyjne produkty.

Nie brakuje również wypieków, wędlin, soków i miodu: - Kapusta wigilijna w słoikach już jest gotowa, gruszki w zalewie i syropie. Mamy ciasto makowe oraz nietradycyjne bułki marchewkowe.

Mieszkańcy Koszalina są zadowoleni z możliwości spróbowania regionalnych produktów: - Święta bez jarmarków to jakby święta bez choinki. Takie wydarzenia powinny być częściej. Są bardzo dobre pieniki.

Jarmark bożonarodzeniowy zorganizowany został przez koszaliński oddział Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Michał Mętlewicz pokreślił, że jest to okazja do promocji kampanii „Polska Smakuje”: - Kampania ma na celu pokazanie mieszkańcom większych miast potencjału ludzi z mniejszych miejscowości, którzy w swoich domowych manufakturach tworzą naprawdę wspaniałe rzeczy – to chcemy wypromować.

Jarmark Bożonarodzeniowy odbywa się w galerii handlowej Emka i potrwa do soboty.

rp/rż

fot. Renata Pacholczyk

Posłuchaj

na stołach pojawiły się regionalne produkty
Michał Mętlewicz z KOWR-u
koszalinianie o jarmarku