fot. Marcin Prusak
Każdy uczestnik konkursu wykonał wczoraj jedną potrawę słoną i jedną słodką związaną ze swoim regionem, wykorzystując produkty regionalne.

Na wykonanie potraw mieli 180 min. W tym czasie adepci kulinarni starali się zaskoczyć komisję wymyślnymi potrawami.

- Jako danie główne przygotowałam gołąbki z brukselki z kaszą gryczaną. Do tego dorsz, grilowana cukinia, purée z pietruszki i sos cytrynowy - powiedziała nam jedna z uczestniczek konkursu.

W regionalnych produktach żywnościowych i potrawach młodzi kucharze widzą sposób na zdrowe żywienie: - Warto korzystać z produktów regionalnych, szczególnie tych sezonowych, ponieważ nie są transportowane przez wiele tygodni do Polski. Zawierają więc więcej wartości odżywczych, smakowych, nie są też w żaden sposób konserwowane.

Kulinarny Puchar Regionu w Słupsku wygrała Hanna Szczypior z Powiatowego Zespołu szkół nr 1 w Kościerzynie.

mp/ar

fot. Marcin Prusak
fot. Marcin Prusak
fot. Marcin Prusak
fot. Marcin Prusak
fot. Marcin Prusak
fot. Marcin Prusak
fot. Marcin Prusak
fot. Marcin Prusak
fot. Marcin Prusak

Posłuchaj

uczestnicy konkursu uczestnicy konkursu o polskich produktach