Zbliżają się święta Wielkanocne | Źródło: Małgorzata Durska, Adam Iwaszkiewicz
Wielkanoc tuż tuż. Na koszalińskim targu ruch. Mieszkańcy kupują jajka, stroiki, ozdoby świąteczne i świeże kwiaty.

- Na świątecznym stole nie może zabraknąć świeżych kwiatów oraz jajek, białej kiełbasy i babki - mówią odwiedzający targ.

A dla naszych widzów i słuchaczy przygotowaliśmy krótki poradnik wielkanocny:

  • Białą kiełbasę do żuru warto dodać jak najpóźniej z uwagi na jej nietrwałość. W poniedziałek lub niedzielę wystarczy podgrzać czysty żur i dodać do niego jajko i kiełbasę.
  • Ryby i sosy lepiej przygotowywać na bieżąco.
  • Nie polecamy mrożenia upieczonego pasztetu - straci on smak i kruchość.
  • Ciasto drożdżowe najlepiej zrobić zupełnie przed świętami. I pamiętajmy, by lepiej nie przechowywać go w lodówce. Co innego jeśli mamy mazurki – te można przechowywać w zamknięciu w temperaturze pokojowej nawet przez dwa tygodnie.
  • Sałatki warzywne, przyrządzone z ugotowanych warzyw mogą w naszych lodówkach dobrze zamknięte przetrzymać tydzień.
Warto jednak pamiętać, że tradycja Wielkiej Nocy, to nie tylko uginający się od potraw stół.

md/ar