fot. Marcin Prusak
Przez dwa ostatnie dni w Słupsku i w Ustce odbywał się międzywojewódzki konkurs „Mistrz Wiedzy Hotelarskiej".

Startowali w nim uczniowie szkół ponadgimnazjalnych z kilku województw. Pierwszego dnia rozwiązywali zadania teoretyczne, a wczoraj musieli zmierzyć się z praktyką w hotelu. Najpierw obsługiwali gości w hotelowej restauracji, a następnie w recepcji. - Nasza rola polega na tym, by wprowadzić hotelarza w jak największe zakłopotanie. Ten musi poradzić sobie z trudną sytuacją - mówią uczniowie.


Sposób obsługi trudnych klientów przez młodych hotelarzy był oceniany przez komisję. - Gości mamy różnych i ten recepcjonista musi go przyjąć z uśmiechem. Jednocześnie musi być asertywny, bo to jednak jest hotel i wszystko kosztuje - wyjaśnia Joanna Orłowska, organizatorka konkursu.

Pierwsze miejsce zajął Krzysztof Studziński z Zespołu Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni. Druga lokata przypadła Oliwii Basiak, a trzecie Karolinie Szatyńskiej – obie uczą się w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Słupsku. To ta szkoła była organizatorem konkursu.

MP/ez