fot. facebook/jadłodzielnia Szczecin
W Słupsku powstało miejsce, dzięki któremu nadmiar jedzenia nie zmarnuje się, a może pomóc osobom potrzebującym i nie tylko.

Jadłodzielnia zacznie działać w Centrum Inicjatyw Społecznych przy ulicy Jaracza w Słupsku. O zasadach funkcjonowania tego miejsca mówi Monika Zenik-Krupień, kierownik słupskiego CIS:

- Zasady są bardzo proste. Dzielimy się tym, co sami byśmy zjedli. Jeżeli mamy produkty, których data przydatności się kończy i wiemy, że tego już nie spożyjemy, to można przynieść do jadłodzielni i się podzielić. To jedzenie nie tylko dla osób potrzebujących, to jest także dla osób bezdomnych, seniorów, studentów, czy uczniów, którzy mogą przyjść i zabrać coś dla siebie.

Regulamin miejsca zabrania przynoszenia alkoholu, świeżego mięsa i jaj. Jadłodzielnia będzie czynna od poniedziałku do piątku w godzinach od 7.00 do 15.00. Miejsce zostanie otwarte 15 stycznia.

mp/Redakcja/ds